En lång procedur av att bestämma sig

by Emmy on October 19, 2012

PENDER ISLAND – KANADA. Rummet jag sover i ligger i södra flygen. Det är en gammal trailer som är hopbyggd med huset. Hit når inte värmen från brasan. Men jag har värmeelementet. På morgonen vaknar jag sent. Äter äggmacka. Har åkt så långt bort jag kan för att äta ägg på mackan och känna mig som hemma.

Ute i trädgården får jag en snabblektion i hur jag ska använda yxan. Lyfter den vassa eggen över huvudet, låter den falla och på marken ligger träbiten delad i två. Lägger till “klyva trästockar” på listan över saker som är bra för själen.

Vi ger oss ut på promenad. Luften är fuktig, rå och klar. Har varma kläder som jag fått och lånat av min mamma. Grönskan växer som kompakta väggar längs vägen. Vid stranden ligger jättealger, de ser ut som urdjur eller fossila ormar. Vattnet är grönt, och salt, jag smakar. Uppe i skogen klättrar vi upp och ner för smala stigar. Träden är höga. Hittar en ensam fåtölj i en glänta. Tar oss ner till ännu en strand. Här ligger snäckor som ser ut att komma från varmare hav och stora trästockar som vattnet slipar ner lite mer för varje dag som går. Jag iakttar. Ser naturen och lugnet. Hoppas att min hjärna ska acklimatisera sig. Låter den se ut över horisonten, upp i trädkronorna och ner på löven på marken. För att komma till ro. Med hopp om att den kanske kan börja tänka sen.

På kvällen äter vi pannkakor med sylt och pratar om viljan att vara i tvåsamhet och rädslan för att vara i densamma. Om hur parrelationerna har en tendens att förändra en själv och den andre. Hur svårt det är att tänka att det ska kunna bli bra. Hur det är att hitta lugnet. Att sluta jaga, sluta leta efter den rätta och sluta tro att livet ska vara en disneyfilm.

Framför elden står två stora fåtöljer som det är fysiskt svårt att resa sig ur. Katten hoppar upp i mitt knä. Ställer sig på mig, tvekar, känner efter, försöker platta till min mage med sin tassar. Snurrar runt, tvekar lite till och lägger sig sen ner. Somnar och andas tungt. Den är en lång procedur av att bestämma sig innan han noga väljer ut var han ska slå sig till ro. Jag fattar precis.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: