Kommer du ihåg när jag alltid skulle hem och diska?

by Emmy on August 26, 2013

BOHUSLÄN. Väntar på att diskvattnet ska svalna så att jag inte bränner mig. Det är en konst det där med vatten. Koka, hälla upp. Ha i kallt. “Kommer du ihåg när jag alltid skulle hem och diska?” tänker jag. Men säger det inte till någon. Prioritera min disk är att värdesätta mitt hem och mig själv. Jag hatar att diska. Men måste ha kontroll på prioriteringarna. Lättare när jag är själv. I relation till kärlek handlar det om att släppa taget. Att prioriteringar hamnar på sne. Det blir rörigt och fel. Men kanske egentligen helt rätt. Jag diskar nu. Varannan dag. Spolar vatten från brunnen (som man inte får dricka) i baljor. Värmer en del av det. Lägger i frukostkaffekoppar, assietter, tallrikar, osthyveln och skärbräda. Häller i diskmedel. Låter det stå. Vattnet är för varmt och jag sätter mig på altanen.

Mina dagar här är snart slut. Kom hit mer chockad än jag själv förstod. Skrev om död, begravningar och krig. I min hjärna snurrade scener. Både sånt jag sett och annat jag hittat på. Nu är jag lugnare. Har hittat mönster. Äter frukost på altanen utanför dörren. Skriver och kommunicerar fram till tolv. Äter lunch. Skriver eller läser. Vid tre går jag ner till havet. Badar. Solar. Dricker kaffe på bryggan. Vid sex är jag hemma i stugan. Äter middag. Tittar på nyheter och Sons of Anarchy. Klockan nio är det nästan helt svart ute. Tar med mig ficklampan när jag ska borsta tänderna. Jag sover i det lilla huset. Under tjockt täcke och ullig filt. Vaknar alltid mellan fyra och fem. Tittar på mobilen. Drömmer sen om det som hänt i den under natten. Vaknar igen vid halvnio. Ligger kvar i sängen till nio. Går upp, gör kaffe och sätter mig på altanen. Så håller jag på. Medan tankarna snurrar går min kropp raka vägen.

Känner med händerna i diskvattnet. Det är lagom varmt nu. “Kommer du ihåg när jag alltid skulle hem och diska?” tänker jag igen men säger det inte till någon. Det var en annan tid. I tidernas begynnelse innan prioriteringar krockat som big bang. Innan våra universum smällt samman och sedan kastat sig ifrån varandra. Innan det inte blev som någon tänkt. Innan vi ägde förmågan att såra mer än någon annan. Diskvattnet blir äckligt. Sörjigt av matrester, yoghurt och smör. Något som en gång varit fint och gott kan bli smutsigt och kallt. Jag häller ut det i diket.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: