“Du får inte börja skjuta folk”

by Emmy on August 25, 2013

BOHUSLÄN. Det är en vecka sedan jag dog. Det kan låta lite dramatiskt. Men det var så det kändes. Känns. Sen dess har jag rest mig ur graven. Jordig och ful. Tagit fram mina gamla svärd. Hade två som 5-åring. Ett silvrigt stort och en svart värja. De har kommit tillbaka till mig nu. Jag viftar med svärden. Kom inte nära mig. Jag dödar dig. Sätter svärdet i din mage och swischar med värjan förbi ditt huvud. Snart ligger dina öron på marken. Ursäkta. Vet att det inte är fint att vara sån här. Vet att det är försoning och vuxenhet som premieras. Gå med högt huvud ur situationen. Det vita släpet från klänningen frasar i marken när jag vänder på klacken. Fåglarna kvittrar och godheten strömmar ur min mjuka kvinnokropp. Fast jag är inte den. Jag är en svartklädd 5-åring, med slängkappa och värja. Jag fräser och slåss. Springer i bergen. Hoppar på stenar i gamla stenbrott. Det är farligt. Stenarna är lösa och vippar när jag sätter ner foten, jag hoppar undan. Går inte att lita på någon. Springer neråt, måste korsa en skog, den är snårigare än jag tänkt mig. Grenar sticker mig i armarna och slår till mig i ansiktet.

Jag lyssnar på radion medan jag tar mig fram. En präst pratar om obekväm kärlek och att vända andra kinden till. Om någon slår dig på högra kinden, vänd då även den vänstra kinden till. Men sen då? Ja, sen har du inga kinder kvar och då får du slå tillbaka. Det låter rimligt tycker jag. Det finns en gräns för hur mycket det går att stå ut med.

På kvällen får jag kantareller, björnbär och diktsamlingar. De jag lånar den lilla stugan av bor bredvid. De frågar om jag mår bra. Jag säger ja. De säger att jag får vara ifred om jag vill och komma upp om jag vill ha sällskap. Det är fint. Jag stänger dörren. Kollar på Sons of Anarchy och hur de skjuter allt och alla. Hur de hämnas och är elaka. Hur de inte tror på förlåtelse och försoning. På morgonen får jag ett mail “Du får inte börja skjuta folk.” Jag ler. Ryktet om min nya attityd har nått ut. Men nej, jag har ingen revolver och ingen pistol. Har två plastsvärd och mina ord. Det är mina vapen.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: