Jag ska någonstans och väntar inte på någon

by Emmy on June 16, 2013

RESAN TILL BERLIN. Solen skiner. Brödbutiken är öppen och jag vill stanna här för alltid. Istället städar jag ur husen. Säger hejdå och blir hämtad av det franska paret jag hyrt av. De ska köra mig till tåget i Brest. Bilen är fortfarande full av hundhår men hunden ser jag tyvärr inte till. Paret diskuterar hetsigt hela bilfärden. Svårt att avgöra om de bråkar eller om de bara är franska. Jag sitter i baksätet och känner mig som ett barn. Vi åker över broar och genom gröna landskap. Stannar vi stationen. De frågar om de ska följa med mig in och hjälpa mig till rätta. Säger att jag klarar mig. Är det säkert? Ja. Det är säkert.

På tåget har fransmännen tagit med sig teknik från 00-talet. Kvinnan bredvid mig spelar musik genom att mata in olika cd-skivor in sin flera centimeter tjocka laptop. Jag försöker vila, vet jag har olika sprintlopp att vänta. Flygbussen går tio minuter efter att tåget rullar in på Gare Montparnasse.

Jag hinner. Sätter mig bredvid en person med likadan telefon och dator som jag själv har. Känns tryggast så. Trafikköerna ser oändliga ut. Börjar förbereda mig mentalt på att missa planet. Plötsligt stannar bussen. Mitt i motorvägen står vi. Alla på bussen ställer sig upp. Ingen vet vad som händer och allra minst jag. Det enda jag tänker är att jag måste komma vidare. Här kan vi inte stå. Tillslut öppnar busschauffören dörrarna och jag och resten av bussen springer ut på vägen. Bilarna swischar förbi. Viftar med armarna. En bli stannar framför mig, jag och en man lutar oss mot dörren. Får vi åka med till flygplatsen? Mannen i bilen öppnar och säger att det är okej. Sitter i en bil med två okända män och vi kör fort fram på vägen. Flygplatsen är ganska nära och vi hoppar av på terminal Sud. Tackar mannen som kört och säger att han är snäll och att vi är glada. Utanför frågar mannen jag åkt med vart jag kommer ifrån och vart jag ska. Jag frågar honom samma sak. Han säger att han är från Lettland och att inte ska nånstans. Han ska vänta på någon. Vi är olika. Jag ska någonstans och jag väntar inte på någon.

Några timmar senare kommer jag fram. Berlin är varmt. I köket sitter mina vänner. De skrattar äter ost och dricker vin. Efter fem sekunder gör jag samma sak.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: