Har du blivit utlasad? Nä, men..

by Emmy on June 8, 2012

I samma stund som jag börjar söka jobb får jag frågan “har du blivit utlasad?” Det korta svaret är “nej”. För att göra en kort historia längre ska jag försöka förklara.

Jag är glad för att ha jobbat fyra år på Sveriges Radio. Under de här åren har jag har lärt mig hur mycket som helst, blivit smartare och är nu en mycket mer erfaren journalist än när jag började. Och mina anställningsturer är inte på nåt sätt unika.

Men ändå, här är min anställningshistoria på Sveriges Radio Göteborg.

Programanställd på väg mot utlasning
När jag började jobba på SR Göteborg för fyra år sedan fick jag en programanställning, det är en typ av projektanställning, och den vanligaste anställningsformen som P3-medarbetare har. Först fick jag ett halvårskontrakt, som sedan förlängdes ytterligare ett år, och när jag jobbat 1,5 år fick jag slutligen ett kontrakt fram till datumet då jag skulle bli utlasad. Inget konstigt. Så går det till för de flesta som jobbar på P3. Efter två år på programanställning blir du utlasad.

Inlasad
Just under den här perioden stod stjärnorna i ett gynnsamt läge och älvorna kom ner på jorden och kastade älvstofft på mig. Nä, jag vet inte. Men av nån anledningen bestämde sig ledningen att inte lasa ut mig. Utan istället låta mig arbeta vidare ett år och bli inlasad. Om du inte tror på älvor kan det också ha något att göra med ett tillfälligt ledningsbeslut om att ta till vara på specialkompetens inom företaget.

Inlasad utan jobb
Ett år efter min inlasning hade jag jobbat tre år som programanställd. Det är max på den anställningsformen och jag fick besked att jag inte kunde fortsätta jobba. Nu kan man tänka: “Äh, vad spelar det för roll? Du är ju inlasad! Du lever journalisters våta dröm, du befinner dig i paradiset!” Mm, det är inte riktigt så det funkar. Att vara inlasad innebär att du kan göra anspråk på din förtursrätt till fasta anställningar och vikariat. Finns inga lediga fasta jobb eller vikariat är det ett besök på arbetsförmedlingen som gäller snarare än en paradistillvaro. SR sökte efter en ny programledare och jag sökte nya jobb. (I samband med det här startade några fina människor facebookgruppen “Rädda Rasper”)

Gå över på bolag? Nä, bli vikarie
Sen hände nåt. SR kom på att de ville ha mig kvar och frågade om jag kunde tänka mig att gå över på bolag. Alltså starta eget och sälja min kompetens och tid till SR. Medan jag funderade en stund på förslaget, började min förtursrätt att gälla och det fanns ett vikariat ledigt som SR kunde erbjuda mig. Plötsligt hade jag två möjligheter att stanna kvar. Okej, jag skrev innan att min situation inte är unik, men just det här tillfället var kanske lite unikt. Jag bestämde mig för att tacka ja till vikariatet.

Inlasad och utan jobb (igen)
Sedan augusti förra året vikarierar jag för en person som är fastanställd och föräldraledig. Den sista augusti är vikariatet slut och just nu finns inga andra fasta jobb eller vikariat som SR kan erbjuda mig. Så trots “Äh, vad spelar det för roll? Du är ju inlasad! Du lever journalisters våta dröm, du befinner dig i paradiset!” söker P3 Nyhetsguiden en ny programledare och jag ett nytt jobb.

Läs mer:
Jag söker jobb från och med september!
CV
Om mig

Kontakt
emmy.rasper at gmail.com

 

{ 4 comments… read them below or add one }

Frida September 6, 2012 at 2:40 pm

Vilken tur att jag hittade hit, jag har funderat vart du har tagit vägen…
Du vet inte vem jag är, men jag avgudar dig i Radio. Jag tycker att du har varit helt fantastisk att lyssna på.
Jag sörjer dig lika mycket som jag sörjde Hanna Fahl från P3 Populär… och det var mycket.
Jag hoppas att du kan hitta en annan våtdröm att regera åter hamna i Paradiset utan att marken spricker parallellt med tiden bakom dina fötter…

Lycka till, jag håller mina tummar för att du kommer höras på radio igen, nu eller i framtiden.

/ Ett fan

p.s. Jag gör egna amatörradioprogram och 8e mars tillägnade jag dig bästa radiokvinna-priset. ville bara säga det.

Hej.

Reply

Emmy September 26, 2012 at 2:38 pm

Tack snälla du! Och tänk att du gett mig ett pris och att jag inte visste om det. Kram

Reply

Martin September 27, 2012 at 8:50 am

Himla tråkigt att du bara försvann från Nyhetsguiden som snabbt blev en favorit. Hoppas du dyker upp med nåt nytt, gärna om nyheter i pod-form. ;-)
Lycka till med jobbsökandet! Går säkert bra, för du verkar riktigt skärpt och duktig!

Reply

Emmy September 27, 2012 at 10:45 am

Tack! Ja, nyheter i podform är kanske framtiden. Ska tänka på det!

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: